fredag 14 oktober 2011

Fuckarounditis!


Har rekommenderat er att läsa www.leangains.com och då speciellt det senaste inlägget om "sjukdomen" Fuckarounditis! Flera har inte orkat läsa hela inlägget eller ta in vad Martin Berkhan vill få fram. Ska nu göra ett försök att ta fram några delar av inlägget som är grunden i det han vill säga.

"Fuckarounditis är en beteendemässig sjukdom som kännetecknas av en medioker fysik och bristen på framsteg, trots betydande mängder tid på gymmet."

"Fuckarounditis yttrar sig ofta som en intensiv upptagenhet med crunches, curls, olika kabelövningar, bälten, handskar, balansbrädor och bosubollar."

"Rädsla för knäböj och marklyft är en annan utmärkande egenskap. Fysiska ansträngningen är antingen medioker eller felaktigt riktad på onödiga övningar"


Framsteg och mål
Inom två år av konsekvent träning på en hyfsad rutin, bör den genomsnittliga mannen haft möjlighet att nå fram till följande nivåer av styrka (1RM):

Bänkpress: kroppsvikt x 1,2

Chin-ups eller pull-ups: kroppsvikt x 1,2 eller 8 reps med kroppsvikt.

Knäböj: kroppsvikt x 1,6

Marklyft: kroppsvikt x 2


Inom fem år bör styrkan ligga enligt följande.

Bänkpress: kroppsvikt x 1,5

Chin-ups eller pull-ups: kroppsvikt x 1,5 eller 15 reps med kroppsvikt.

Knäböj: kroppsvikt x 2

Marklyft: kroppsvikt x 2,5

Dessa siffror är för en repetition.


Här listas några av dom beteenden som kan kännas igen av någon som lider av Fuckarounditis. Känner du igen dig i någon av symptomen så gäller det att ändra dig medan tid finns. 

1. Du behöver inte hålla koll på utvecklingen.
Att hålla koll på vad man tar i bänk, mark eller annan övning är självklart. Håller du inte koll, vet du inte om du ökar eller minskar. Självklart skall man skriva träningsdagbok in i minsta detalj.

2. Du planerar inte din träning för att öka.
Gå aldrig in på gymmet och välj vikter på måfå. Du ska veta exakt vad du tog förra gången och om du ska öka den här gången.

3. Du gör alldeles för mycket olika övningar.
Kör inte massa skit! Det går utmärkt att bygga en grym fysik på enbart marklyft, knäböj, bänkpress, chin-ups, pushdowns. Kanske vadpress och  nån bicepscurl. Blir det tråkigt på gymmet och tiden finns kan du självklart lägga till lite "roliga" övningar.

4. Du ser lite för nöjd ut på gymmet
Gymmet är ingen skönhetstävling. Ta i ordentligt eller gå hem. Anstränger du dig inte ordentligt, grymtar och ger allt du har, kommer du aldrig få någon utveckling.

5. Du tränar "Core" Då blir det mest Bosu-boll, balansboll eller nått annat tillbehör.
Det får dig bara ett se ut som en idiot. Hindrar dig från utveckling och att dina muskler ska få prestera det maximala dom klarar.

6. Du kör uppvärmning som om det vore en del av passet.
Uppvärmning är uppvärmning och inget annat. Få blodet, leder och nervsystemet redo. Töm inte kroppen på energi innan passet börjat. Uppvärmning ska vara lätt! Ett par set, 4-6 reps med lätta vikt räcker.

7. Du har massa ursäkter varför du inte tränar marklyft och knäböj
Du säger att löpträningen, skidbacken eller annan skit får dina benmuskler att växa. Marklyft och knäböj är tveklöst dom bästa helkroppsövningar som finns. Träna tungt och börja nu!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar